Nostolava 14.10: Katri Onnela

Posted by BMuser Category: Nostolava, Sointu live

 

Rumbassakin huomioitu ja metamorfoosin kokenut Katri Onnela nähdään ja kuullaan 14.10 Soinnun Nostolavalla. Onnela on aikaisemmin ollut mukana yhtyeissä nimeltä Takiainen ja Raadelma. Soolotuotanto nousee kuitenkin huomattavasti herkemmälle tasolle kuin nämä aikaisemmat yhtyeet. Turkulaisille voisi Onnelaa kuvata Markus Perttulan siskoksi: Korkealta poimittu melodia ja samalla tavalla jaksotettu laulutyyli kuulostavat nykyaikaiselta, mutta eivät päälleliimatulta. Onnelan pitkä tausta musiikissa ja seikkailu eri tyylilajienkin kanssa lupaa kuitenkin jotain muuta kuin uutuudenviehätyksessä tapahtuvaa trendikästä halonhakkaamista. Onnelaa haluaa lintuineen kaataa koko puun ja polttaa torpan.

Puhekielinen lyriikkaa taipuu myös runollisuuteen. Katri Onnela on julkaissut Linnut-nimisen kappaleen vuonna 2015. Kappale on yksinkertaisuudessaan kaunis ja äärettömän herkkä. Tuotanto ei onnu missään kohtaa, vaan biisi kehittyy koko ajan.
”Ei kahlita toista patteriin tai mielikuviin. Luulet että vielä kaipaat mua vanhana.” Lyriikasta löytyy särmää ja tekstistä syvyyttää. C-osan PMMP-tyylinen nostokaan ei ole liian ilmeinen, vaan sopii kappaleeseen hyvin.

Jotain millarumimaista persoonallisuutta Onnelasta löytyy ja ainakin Lintujen perusteella Onnela erottuu massasta, mutta ei sellaisella tavalla joka peittää taidokkuuden. Onnelan Linnut kuulostaa paikoin myös mukavalla tavalla Regina Spektorin balladeilta.

Linnut on yksi parhaista biiseistä, joita olen kuullut pitkään aikaan. Se on aito, konstailematon ja taitavasti toteutettu. Siinä luotetaan ilmaisuun, lyriikkaan ja yksinkertaisiin tehokeinoihin. Onnela jatkaa osuvasti mainioiden Nostolava-artistien sarjaa. Odotan Onnelalta paljon.